HTML

The truth is out there...

Olyan igazságokat tárunk fel ezen oldalon, melyet a média nem tud, nem mer, nem akar feltárni, mégis sok ember mindennapjait befolyásolják...

Friss topikok

  • safranek: Egyébként abban teljesen igazuk van, hogy az átvétel simán megy. Na de a működtetés, az nem! (2013.01.25. 11:34) A miniszter, aki már nem mer nevetni…
  • főpilóta: Amit írtál, szinte végig liberális baromság, de az utolsó bekezdés aztán végképp. 1989 "ugyanazon... (2012.10.23. 19:16) Valami történt...
  • kaposvaripuzser: @azvanhogy: Kedves! Örülök, hogy ennyire interaktív kapcsolatban álltok a hallgatókkal, a feed-bac... (2012.10.01. 13:37) Görög-saláta
  • miaszosz: egy kisse ironikus video eme kiemelt esemenyrol. a kepek magukert beszelnek. :-D kaposvarmost.hu/... (2012.08.09. 00:56) MIZU, Kaposvári Egyetem?

Címkék

2012.10.23. 14:04 kaposvaripuzser

Valami történt...

Ülök a szobában, kint esik az eső, bent szól a legújabb mp3 lemezem. Szürke, ködös őszi nap van. Nem történik semmi és nem is várható. Az ember ilyenkor legszívesebben ki sem dugná az orrát egész nap a jó meleg szobából. Mit is lehet ilyenkor csinálni? Bambulni a kereskedelmi tv-k valamelyik nagysikerű tehetségkutatóját, esetleg az egyik bulvárújságban valami pikantéria után kutakodni, netán a legújabb „tankos-romantikus” játékban öldösni az ellent. Ha valaki mégsem ezen „szórakoztató és értelmes” programok közül választ, hanem a közszolgálati tv műsorát választja, esetleg politikai lapot olvasgat, vagy csak nyitott szemmel sétál az utcán, hamarosan fel fog tűnni, hogy lépten-nyomon a mai dátumról beszélnek. Miért? Mi van ma? Kedd. Október 22. Ja, nem is: 23. És akkor mi van? Már emlékszem! Tavaly hétfőre esett és nem kellett iskolába menni…

Az előbbi gondolatmenet bármely tizenéves fejében megfordulhatott volna, talán némelyekben meg is fordult. Az egykori ellenforradalom helyett, a rendszerváltás után teljesen megváltozott világképben, már forradalomról, a nemzet hőseiről beszéltek és tanítottak. Csakhogy a váltás nem megy ilyen gyorsan. Az elmúlt bő két évtizedben a történelemtanárok sokféleképpen taníthatták tantárgyukat, hiszen kitört a demokrácia, a szólásszabadsággal és sok egyéb hátrányával együtt. Hogy ki mit tanít 1956. október 23-ról, mennyi időt foglalkozik vele és milyen mélységig, az szinte teljesen a tanárok lelkiismeretére van bízva. A mai fiatalok között ez a dátum még mindig abba a kategóriába tartozik, amiről tudják, hogy valami történt, de hogy az jó volt-e vagy sem még nem bizonyosodtak meg róla teljesen. Az a 35 év, amíg nem lehetett beszélni róla, kihat a mai tizen-, huszonévesekre is. 1848-at már sikerült feldolgozni, igaz, akkor csak 19 év szilencium (majdnem a fele) volt elrendelve és legalább százötven év is eltelt. Az elmúlt pár év pedig még sokkal „különösebbé” tette ezt a dátumot – sok mással egyetemben. Gondolok itt a mára állandósult pártpolitikai csatározásokra, az eldurvult kampányokra, az egymásra mutogató „képviselőinkre”. Ezek az események először csak a nagy nemzeti ünnepeinkre nyomták rá a bélyegüket, később a kisebb ünnepekre, végül hétköznapjainkra is. Tegnap sétáltam az egyik megyeszékhelyen, és egy középiskolából kokárdás(!) fiatalok tömege indult, hogy méltóképpen ünnepeljék meg az ötvenhatos eseményeket. Ha jól emlékszem a kokárda – legalábbis az én időmben – a 48-as forradalom és szabadságharc jelképe volt, amit a Márciusi Ifjak hordtak mintegy másfél évszázaddal ezelőtt. Ezek a gyerekek nem hiszem, hogy bármit is értenének abból, mi volt az eredeti jelentése annak a nemzeti színű szalagnak a szív felett. Csak odarakták, mert azt mondta valaki, meg a tv-ben látta, hogy a híres emberek is hordják. Én sem vagyok teljesen tisztában azzal, hogy mit jelentett a kokárda, vagy az őszirózsa ezért nem is hordom őket. Pláne nem akkor, amikor tudom, hogy nincs itt az ideje!

Október 23-a a modernkori Magyarország egyik legfontosabb dátuma. Az, amit 1956 e napján elkezdtek, amiért – akkor és utána – több ezren az életüket adták, 1989 ugyanazon napján érett be. Akkor kiáltották ki azt a köztársaságot, amelyben azóta is függetlenül és szabadon élhetünk. Sokan megemlékezéseket tartanak, vannak, akik ünnepnek nevezik és páran demagóg módon a politika szolgálatába állítják az eseményt. Pedig lehet, hogy ott fenn, akik az életükkel fizettek a mi szabadságunkért és függetlenségünkért, jobban örülnének egy szívből jövő, halk köszönömnek.

1 komment


2012.10.16. 15:02 kaposvaripuzser

Feel the Silence

Mást amúgy sem tehetsz. Érezd a csendet. Nem is kell mást tenned, mint például október 17-én a 99.9 MHz-re tekerned. Az - amúgy egyáltalán nem kormányközeli – NMHH úgy döntött elég ebből. Elég abból, hogy holmi helyi cégek városi, kisközösségi rádiókon keresztül az étert folyamatosan szennyezzék. Szennyezzék a zenékkel, szennyezzék a hírekkel, és legfőképp szennyezzék véleményekkel. Azt kell mondjam, teljes joggal – az ő szemszögükből. Persze ezek a kisvárosi garázs-rádiók csak járulékos veszteségek, a fő célpont természetesen a Klub-rádió volt. A siker teljes! Gratulálok Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság!

 

De inkább most kicsit a helyi viszonyokról – hiszen elsősorban ez lenne a blog célja. Pár éve még a barátaimmal vitatkoztunk melyik rádió a menőbb: a klasszikus kereskedelmi zenéket játszó Enjoy, a disco zenét dübörögtető K1, netán a sláger-gyanús Enjoy Classic. És persze ott volt még a nehezen behatárolható, inkább alternatív zenékkel operáló, néha túlságosan is szókimondó műsorokkal megjelenő Kapos. A K1-et leütötték nem sokkal később, mint a taxi órát, az Enjoy Classic eltűnt a történelem tengerében, az Enjoy-t pedig idén júniusban – több hónapos huza-vona után (több milliós tartozások miatt) kikapcsolták. Maradt egy, azaz 1 darab helyi rádió. Máig. Nem az a baj, hogy elmebeteg indokkal nem adtak engedélyt a működésre; nem az a baj, hogy úgy általában nem kapott engedélyt a Kapos Rádió. A baj az, hogy ezzel megszűnt a helyi rádiózás a városban. A médiának – 4. hatalmi ágként – helyi szinten ugyanazt kell képviselnie, mint országosan: tájékoztatni, szórakoztatni, kritizálni, véleményt formálni és legfőképpen a sajtószabadságot biztosítani. Ezzel Kaposváron – és sok más vidéki településen – egy jelentős csapást mért a kormány a fenti értékekre. Persze jogosan merülnek fel a kérdések: hol vannak ilyenkor a helyi – szintén elsősorban fideszes – politikusok (azért nem a többi pártot említem, mert az ugye manapság alapvető, hogy ahol nem ez a párt adja a vezetőt, szinte el is felejthet minden ilyesmit)? Miért nem fogtak össze és harcoltak a helyi rádiókért? De nem is kellett volna harcolni, csak kicsit „lobbyzni” (hogy divatos angol szót használjak a mutyizásra) a háttérben. Valahogy nem rémlik, hogy címlapok harsogták volna, hogy ez és ez a politikus, polgármester, stb. a saját települése rádiója mellett kiáll. Nem. Semmi ilyen nem volt. Mindenki kussol és hallgat. Mást úgy sem tehet. Mondjuk, most már hallgatni sincs nagyon mit, maximum egymást a tanácstermekben. Nem vagyok polgármester, de most megpróbálok belegondolni helyébe!

 

„…Hallom, hogy egyre-másra szűnnek meg városomban a rádiók. Olvasom, hogy azt az egy nyamvadt maradékot is szívatják, és folyamatosan nevetséges indokkal 2-2 hónapos ideiglenes engedéllyel hagyják működni. Mit csináljak? Szóljak a Viktornak, hogy ezt az egyet hagyják már fenébe? Nem tudom. Vagy mossam kezeim, mint Pontius Pilatus, hiszen már korábban is voltak olyan beszólásaik, amik nem tetszettek, amióta meg egyedül vannak, többször is olyanokról számoltak be, amik éppen nem tettek jót a népszerűségemnek. Azt hiszem ez lesz a legjobb megoldás. A kis hülyék most legalább megkapják a magukét. Erről jut eszembe: ha bezáratják ezt a szart, akkor utána felhívom a „komát”, és mondom neki, hogy ha már úgyis megürült a piac, akkor majd én csinálok egy rádiót ide. Oké, nem a legetikusabb, de majd valamit kitalálunk, hogy csak így lehetett megoldani, hogy a városban legyen rádió, bla-bla-bla… Ez a sok hülye nyugdíjas meg úgyis bekajálja. Már látom is lelki szemeimmel:

  • reggeli hírek: beszámoló az előző nap főbb eseményeiről.
  • Délben: a délelőtti bizottsági/önkormányzati döntések
  • Kora este: a délután sajtótájékoztatóm rövid összefoglalása.

 

A fennmaradó időre meg majd a művelődési vezető, vagy a kultur-referens válogat valami zenét, az már annyira nem érdekel. Jó is lesz ez. Olcsó reklámidővel dolgozunk – persze azoknak a cégeknek, akik nem kritizálják a lépéseinket. Támogatjuk a kultúrát, és a sportot – persze elsősorban az önkormányzat által fenntartottakat – és ezzel letudjuk majd a non-profit civilek támogatását is.

Háhh! Hogy ez nekem miért nem jutott előbb eszembe… Annyi kell hozzá, hogy találjak valakit, aki ezt át tudja tolni a választókon, vagy legalábbis azon a részén, akik eddig rám szavaztak. A többit meg eddig is leszartam, mondjuk. Na, jól van. Jó lesz ez így. Gyorsan fel is hívom az Annát és a Máriát, hogy intézzék a dolgot…”

(Ez persze egy elképzelt gondolatmenet, semmi közös nincs benne a valósággal, vagy ha mégis, az csak a véletlen műve.)

 

Még egyszer leszögezném: NEM a Kapos Rádiót siratom - csak megemlékezek róla -, hanem azt, amit ez a döntés jelent helyben és országosan. Ugyanis ha most bezárják a KR-t – és még vagy 50 másik rádiót -, mert nem írták alá a tök üres, sorszámozatlan hátlapokat, akkor legközelebb talán már a papír lap másik 4 oldalát is alá kell majd írni (ugyani térbeli kiterjedése miatt van még 4 – szinte papírvékony – oldala is!). A lehetőségek száma végtelen, ahogy az emberi hülyeség és rosszindulat is. És ismét bebizonyosodott, hogy bármit teszünk is – rádiónál aktuálisan – mindenben az orális dolgokhoz jutunk: aki nem nyal, az szopni fog.

 

Jön október 23. A nemzeti ünnep. 56 évvel ezelőtt éppen a rádió szerzett soha nem múló érdemeket, és adott lehetőségeket és lendületet a forradalomnak. Ezerkilencszázötvenhatban, 56 évvel ezelőtt a rádió juttatta el az információt az ország minden pontjára, hogy: elég volt! 2012-ben – egy demokratikus jogállamban – a hatalom mondja azt, hogy elég volt, és bezáratja a rádiókat. Ehhez nem kell komment vagy kiegészítés. Mindenkire ráhagyom a továbbgondolást.

 

Szóval itt tartunk most. 2012 év végén. Egy híján 100, azaz csak egy tized híján: 99,9. Ez volt az utolsó csepp a kaposvári és az országos média méreggel teli poharában.

 

U.i.: A világhírű Music Television (MTV) indulása kezdődött a következő zenével (1981. augusztus 1-jén 12:01). Sajnos most nem csak a rádióban játszott zenék előadói lettek kinyírva, hanem maga a Rádiózás…

 

(de legalább a zene jó…)

 

https://www.youtube.com/watch?v=Iwuy4hHO3YQ

 

 

„Most elmondom, mid vagyok, mid nem neked. 
Vártál ha magadról szép éneket, 
dícsérő éneked én nem leszek, 
mi más is lehetnék: csak csönd neked.”

Szólj hozzá! · 2 trackback


süti beállítások módosítása