HTML

The truth is out there...

Olyan igazságokat tárunk fel ezen oldalon, melyet a média nem tud, nem mer, nem akar feltárni, mégis sok ember mindennapjait befolyásolják...

Friss topikok

  • safranek: Egyébként abban teljesen igazuk van, hogy az átvétel simán megy. Na de a működtetés, az nem! (2013.01.25. 11:34) A miniszter, aki már nem mer nevetni…
  • főpilóta: Amit írtál, szinte végig liberális baromság, de az utolsó bekezdés aztán végképp. 1989 "ugyanazon... (2012.10.23. 19:16) Valami történt...
  • kaposvaripuzser: @azvanhogy: Kedves! Örülök, hogy ennyire interaktív kapcsolatban álltok a hallgatókkal, a feed-bac... (2012.10.01. 13:37) Görög-saláta
  • miaszosz: egy kisse ironikus video eme kiemelt esemenyrol. a kepek magukert beszelnek. :-D kaposvarmost.hu/... (2012.08.09. 00:56) MIZU, Kaposvári Egyetem?

Címkék

2013.02.08. 16:30 kaposvaripuzser

Hogy a macska rúgja meg! ...avagy hogyan működik a kaposvári CIC(a)?!

Mint derült égből a villámcsapás, úgy fúródott a somogyi éterbe és köztudatba 2012 júliusában az Éléstár Egyesület, mint a Somogy Megyei Civil Információs Centrum cím büszke nyertese, és ezáltal az első számú letéteményese a megyei civil életnek. A pályázaton elnyert cím odaítélésének fő indoka: „Az eredmény kialakulásában döntő szerepet játszott a szakmai megvalósíthatósági tervek színvonala, illetve a szolgáltatások - az információnyújtás, a tanácsadás – minimumkövetelményeit meghaladó többletvállalások.” – áll a minisztériumi közleményben. Ehhez természetesen a Minisztérium forrást is rendel, amit pályázat útján kapnak meg a győztes CIC-ok: 35.000.000 forint, melyet 2014. december 31-ig használhatnak fel.

Nos eltelt az első félév. Egy normál felsőoktatási rendszerben ebben az időszakban szoktak ún. filter-vizsgákat tartani, azaz aki nem felel meg az elvárt színvonalnak, azoktól könnyes búcsút vesznek. Nézzünk meg Kaposváron a helyi CIC mit csinált az elmúlt fél évben, illetve mi is ez az Éléstár.

Vegyük a legegyszerűbb módját a vizsgálatnak, vizslassuk meg a honlapjukat. Egy ingyenes tárhelyre feltöltött (mindenkilapja.hu) aldomainen működik, így már nem is meglepő e-mail címük @gmail.com végződése. Ahogy vártam is, az oldal tele van reklámokkal, amelyből a tárhely szolgáltatója keresi kenyerét – és így tudja ingyen adni az oldalneveket és tárhelyet. Nos, a főoldalon – a menüpontokat leszámítva csak Magyarország Alaptörvényének első sorai olvashatók. Nézzük hát sorban a menüt:

  1. hírek: somogy megyei civil központként a következő témákat boncolgatja:
  • EMMI kampány szöveg arról, hogy a civilek idén is rengeteg pénzhez jutnak
  • székely zászlók
  • civil fórum Szabadkán
  • az egyházak szerepe Erdély és Magyarország kapcsolatában
  • Szekszárdi civilek
  • EP és a felvidéki magyarok
  • magyar összefogás a székely szabadságért
  • autonómia éve az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács szerint

Azt ugye látjuk, hogy ennek semmi köze Somogy megyéhez, és a civil élethez is csak erőltetve, talán nevében. És ez csak az elmúlt egy hét volt… No de biztosan nem történt semmi érdekes a megyei civil életben, nem volt egy civil rendezvény sem, nem volt egy tisztújítás sem, ami esetleg érintené a szervezeteket. Nézzünk tovább, a „jelképünk” menüpont következik. Itt 7 képet találunk: logók, egy fotó Szászfalvi úrról, valamint egy plakát Wass Albert felolvasó estjéről, majd két revizionista kiáltvány. Érdekes, és bizonyára meghatározó értékeket és fontos erkölcsi útmutatót tartalmaz a somogy megyei kistelepülések ifjúsági körei és nyugdíjas klubjai számára. Gyorsan lépjünk tovább: elérhetőségek. Nos, itt valóban az van, ami. Felsorolásszerűen a cím, telefonszám, e-mail cím. Több szót nem is érdemel.

És végre elérkeztünk a várva várt Civil Információs Centrum menüponthoz. Itt egy almenüpont található: Somogy Megyei CIC névre hallgat. Az oldal bal szélén további linkeket találunk, melyek a szervezet munkásságát részletezik, a főoldal közepén pedig a vállalt szolgáltatásokat sorolják fel, hogy mit, milyen gyakorisággal, és milyen formában kívánnak segíteni az arra érdemes somogyi civileknek: tanácsadás, információs-,infokommunikációs-, és képzési szolgáltatások. Visszakanyarodva a lap szélére: hoppá!!! civil fórumok. Ez már érdekes. 4 állomás van megjelölve: Gadány, Somogyjád, Balatonkeresztúr, Kaposvár. Egyetlen szépséghibája van a dolognak: csak képek (kb. helyszínenként 3-4) találhatóak, semmi tényszerű információ csomag, amiből kiderülne mi is hangzott el a fórumokon. Jajj, ne! Van még egy hiba: a legkésőbbi fórum is június 23-án zajlott, tehát az összes a CIC cím elnyerése előtt, azaz ezt még nem a megyei civil élet vezető-szervezőjeként hozták össze. Na végre, egy időben és témában is idevágó program: Partnerségi Információs Nap. Meghívott vendégek: Dr. Sebők László, CIC szakmai vezető, Szászfalvi László miniszteri biztos, Dr. Csizmadia László NEA Tanács elnök, Civil Összefogás Fórum, Zichy László politológus. Érdekes összeállítás, ismerős nevek. Csak úgy kíváncsiságból megnéztem a civil.kormany.hu oldalon az érdekeltségi viszonyokat. Dr. Sebők László a NEA Tanácsának tagja, az Éléstár Fogyasztóvédelmi és Jogvédő Egyesület alelnöke – saját bevallása szerint – és ami az igazán elgondolkodtató: érintett pályázata: NINCS!!! (Mielőtt bárki nekem rontana, hogy már lemondott a Tanács tagságáról, megjegyzem azután tette, hogy az egyesület, ahol alelnökként tevékenykedik, megnyert egy 35 milliós pályázatot.) De ne személyeskedjünk. Én mint aki szeretne informálódni, mi is zajlott ezen az eseményen, semmit nem találok pár képen kívül, így tovább is állok.

Következő menü: Civil jogtár. Végre egy valóban hasznos gyűjtemény. Lenne, ha a reklámon és a közösségi oldalakon való megosztási lehetőségen kívül lenne bármi az oldalon. Most komolyan annyira bonyesz lett volna azt a pár civil életre vonatkozó jogszabályt összekukázni és idelinkelni? Jáááj… Ahogy tették ezt az önkéntesek fogadásánál, vagy a pályázatok előfinanszírozásával kapcsolatban is (bár itt is 2012. áprilisi dátum szerepel).

„Jó gyakorlat” – ez a következő. Az eddigiekből kiindulva rettenetesen kíváncsian kattintottam a linkre. Hát nem csalódtam: a Nemzeti Önkéntes Stratégia, valamint az erről szóló kormány határozat linkje található. Ennyi. A Gyakorlati kérdések névre hallgató almenüben szintén csak egy további link található, mely a közérdekű önkéntes munkát szabályozó törvény szövegére mutat. Van még két hasonló nevű menüpont is, ám tökéletesen az előbb említetteket találtam ott is.

 

A honlap jobb oldala sokkal egyszerűbb: van egy óra, alatta linkajánló, pár kötelező Széchenyi Terv-es banner, egy zenedoboz, amelyben 4 igaz magyar dal közül választhat a műkedvelő böngésző, majd egy diavetítő az Éléstár saját logójával (arra nem jöttem rá, mitől diavetítő), egy naptár, és a végén egy Székely lobogó.

 

Nos, ez a rövid honlap-elemzésem. A való életben ez nem tartott tovább 5 percnél, és igazából semmit nem tudtam meg se az egyesületről; se arról, hogy milyen olyan kiemelkedő tevékenységeket végzett az elmúlt években, amely alapján méltán érdemelte ki azt a tisztet, hogy segítsen a többi megyei civilnek; nem derült ki, hogy a 35 milliós állami támogatásból milyen civil fejlesztéseket hajtott végre, vagy legalábbis mit kezdett el; nem derült ki, hogy tulajdonképpen mit is szeretnének kezdeni a pénzzel és a lehetőséggel, melyet a kezükhöz kaptak. Kiderült viszont, hogy az elmúlt 7,5 hónap alatt összehoztak egyetlen találkozót – ha többet, akkor pedig képtelenek valamit olyan módon dokumentálni, hogy az esetlegesen távollevők is értesülhessenek a történtekről és az eredményekről.

A fentieket többen már előre látni vélték: „ A Századvégen kívül az egyik legfeltűnőbb a Somogy megyei CIC-győztes, a kaposvári Éléstár Fogyasztóvédelmi, Jogvédő és Kulturális Egyesület esete. A szervezet honlapja az önmeghatározása szerint „fogyasztóvédelmi, jogvédő, érdekvédő, szellemi honvédő egyesületi civil honlap”. E bemutatkozás alatt ez olvasható: „Minden, ami emberi, természetes és magyar. Isten, Haza, Család. Magyarországról, édes hazánkról, Ne feledkezzél el szegény magyarokról!” Az egyesület honlapja egyéb tekintetben „feltöltés alatt áll”. Ennek azért van jelentősége, mert egy egyesületnek a törvény szerint kötelessége, hogy feltöltse honlapjára az elmúlt év mérlegét és eredménykimutatását. Honlap hiányában e dokumentumokat az egyesület székhelyén kell kifüggeszteni. Az Éléstár honlapjáról hiányzik a mérleg, ugyanakkor a portálon egy Wass Albert-felolvasóestre fölhívják a figyelmét. Forrásaink szerint kérdéses, hogy rá lehet-e bízni egész Somogy megye civil adatbázisának kezelését egy olyan szervezetre, amely még a saját honlapját sem töltötte föl.” (Kácsor Zsolt: Civilkassza feltöltés alatt – fideszes mutyival? – Népszabadság, 2012. június 25.)

 

A macska rúgja meg, valaki azonnal kerítse elő Frakk-ot, a macskák rémét, és zavarja már el ezeket a jó büdös CIC-ába…

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://kaposvaripuzser.blog.hu/api/trackback/id/tr625069772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása